Το κύριο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής που στοχεύει στην ελάττωση του σωματικού βάρους είναι ο σταδιακός περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Η σύστασή της σε μακροθρεπτικά συστατικά συνήθως έχει μικρότερη επίδραση, αλλά είναι σημαντική για τη μακρόχρονη συμμόρφωση του παχύσαρκου ατόμου και εξειδικεύεται σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου ή παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Για παράδειγμα, η σύσταση της μεσογειακής δίαιτας είναι πιο κατάλληλη για την ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και η δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, με ελάχιστες ποσότητες προσλαμβανόμενου άλατος και αυξημένες ποσότητες καλίου (DASH) είναι πιο κατάλληλη για παχύσαρκους, υπερτασικούς ασθενείς. Οι περισσότερες δίαιτες, ανεξάρτητα από το ποσοστό υδατανθράκων, πρωτεϊνών ή λίπους που περιέχουν, μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια σωματικού βάρους, η οποία μηδενίζεται εντός 3-6 μηνών. Συνήθως το απωλεσθέν βάρος επανακτάται εντός 1-2 ετών. Σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του χαμηλού σωματικού βάρους είναι η ικανότητα του ατόμου να ακολουθεί με πειθαρχία το διαιτητικό πρόγραμμα και η αλλαγή συνηθειών, τρόπου ζωής και συμπεριφοράς.