Οι στόχοι της δίαιτας στις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης είναι η ομαλή εμβρυϊκή ανάπτυξη, η ομαλοποίηση των συγκεντρώσεων σακχάρου, η επαρκής θρέψη της εγκύου και η αποφυγή της κέτωσης. Το διαιτολόγιο περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα και 3 ενδιάμεσα. Επτά έως 10 μέρες μετά την έναρξη της δίαιτας, η έγκυος μπορεί να χάσει 1-2κγρ σωματικού βάρους και η απώλεια συνήθως οφείλεται στη θερμογένεση. Το μεσημεριανό και το βραδυνό γεύμα παρέχουν το 60% των θερμίδων, ενώ το πρωινό και τα ενδιάμεσα το 40%. Η παροχή θρεπτικών συστατικών σε πολλά γεύματα αναστέλλει την παραγωγή κετονικών σωμάτων και συμβάλλει στην αποφυγή μεγάλων εκκριτικών αιχμών στις συγκεντρώσεις σακχάρου στο αίμα. Το διαιτολόγιο περιλαμβάνει 35-45% υδατάνθρακες, κυρίως χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πρωτεΐνες σε ποσοστό 20-25% και 30-40% λίπος.
Είναι λανθασμένη η πρακτική αποφυγής των υδατανθράκων από κάποιες γυναίκες που στοχεύουν στην ελάττωση των συγκεντρώσεων σακχάρου, προκειμένου να αποφύγουν τη θεραπεία με ινσουλίνη. Η αποφυγή πρόσληψης υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου και αυξημένα επίπεδα κετονικών σωμάτων στο αίμα. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατό να ανεχθούμε υψηλότερες συγκεντρώσεις σακχάρου στο αίμα της εγκύου, αν η ανάπτυξη του εμβρύου υπολείπεται. Επομένως, η τροποποίηση της αρχικής δίαιτας με στόχο την ευγλυκαιμία δεν είναι πάντα ο σωστός τρόπος για την αντιμετώπιση του διαβήτη της κύησης.
Η διαιτητική αγωγή γίνεται αποτελεσματικότερη, όταν συνδυάζεται με ήπια άσκηση (για παράδειγμα περπάτημα 10min μετά τα γεύματα), εφόσον δεν υπάρχει μαιευτική αντένδειξη. Σε έγκυες γυναίκες με BMI<22Kgr/m2 χορηγούνται 40kcal/kg σωματικού βάρους τη μέρα, με BMI μεταξύ 22 και 27Kgr/m2 χορηγούνται 30kcal/kg σωματικού βάρους τη μέρα, με BMI μεταξύ 27 και 29Kgr/m2 χορηγούνται 24kcal/kg σωματικού βάρους τη μέρα και σε παχύσαρκες χορηγούνται 12-15kcal/kg σωματικού βάρους τη μέρα. Η εξατομικευμένη διατροφή μπορεί να είναι αποτελεσματική από μόνη της, αλλά η φαρμακευτική αγωγή θεωρείται πιθανή σε περιπτώσεις υψηλών συγκεντρώσεων σακχάρου στην καμπύλη (OGTT), σε μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς και σε περιπτώσεις φλεγμονής-χορήγησης αντιβίωσης ή θεραπείας με κορτιζόνη. Ακολουθώντας γενικούς, αλλά πολύτιμους κανόνες θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (όπως ζυμαρικά και προϊόντα ολικής αλέσεως), κυρίως λευκό κρέας, μικρά ψάρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, πολλά φρούτα και λαχανικά, με αυξημένες ποσότητες ινών και αποφεύγονται τροφές που περιέχουν ζάχαρη, λίπη, μαργαρίνες, αλλαντικά και αλκοόλ.